Kalender

Jun
29
fre
Kalle Anka & Co 70 år! @ Bergrummet – Tidö Collection of Toys & Comics
Jun 29 - Sep 20 (heldag)

Ja, det är kvacktiskt sant. Sveriges äldsta och näbbigaste serietidning fyller imponerande 70 år i år! Jubileumsyran tar fart redan i sommar då Kalle Anka & C:o och leksaks- och seriemuseet Bergrummet – Tidö Collection of Toys & Comics – tillsammans öppnar pop-up-butik med utställning och tecknarverkstad i Stockholm.

Lagom till sommarlovs- och semesterstarten slår Bergrummet upp portarna för den exklusiva utställningen ”70 år med Kalle Anka & C:o”. I centrum står naturligtvis den allra första utgåvan – nr 1 från 1948 – som finns att beskåda i originalform. När det numera ikoniska numret såldes för första gången behövde läsarna inte punga upp med mer än 60 öre. 2011 såldes ett exemplar av samma utgåva för 165 000 kronor på auktionssajten Tradera!

Utställningen lyfter även fram några av de största och mest inflytelserika tecknarna som gett liv åt Ankeborg och dess invånare. Däribland den störste ankkonstnären av dem alla, Carl Barks, samt hans hyllade arvtagare och landsman – Don Rosa. Besökarna kan även njuta av ankverk från den erkänt skicklige spanske tecknaren Paco Rodrigues, samt aldrig tidigare visade originalverk från ankprofilerna Vicar och Daniel Branca, från Chile respektive Argentina.

Men det blir inte bara amerikanska och sydamerikanska stjärntecknare som tar plats i utställningen.

– Eftersom Kalle Anka är så stor i Norden kommer vi även att lyfta fram några av de mest framgångsrika nordiska tecknarna, samt ett antal kvinnliga Kalle Anka-tecknare som inte har fått stå i strålkastarljuset lika ofta som många av sina manliga kollegor, berättar Bergrummets initiativtagare och ägare David von Schinkel.

I utställningsområdet finns även ”Kalle Ankas tecknarverkstad” där besökarna själva kan få prova på att teckna Kalle Anka och hans vänner. I september kommer dessutom Nordens främsta anktecknare, Arild Midthun, på besök och håller i en exklusiv Kalle Anka-workshop.

I Kalle Anka & C:o:s pop-up-butik kommer det att finnas möjlighet att köpa pocketböcker och jubileumsböcker till förmånliga priser.

Utställningen ”70 år med Kalle Anka & C:o” pågår från den 29 juni till den 20 september.

Aug
17
fre
Draw the line @ Serieteket
Aug 17 - Sep 16 (heldag)

Draw the Line är en serieantologi som satts ihop i spåren av #metoo. En utställning baserad på antologin kommer att turnera runt i Sverige och premiärvisas av Serieteket under augusti och september, med start under Stockholms Kulturfestival.

Projektet Draw the Line tillkom under en tågresa senhösten 2017, när tankarna på hur #metoo skulle kunna leva vidare uppstod. Sedan dess har kvinnor i en rad branscher gått samman och trätt fram med sina berättelser. Redaktörerna och serieskaparna Malin Biller och Karin Didring har satt ihop en antologi med tecknade som också kommer att visas som utställning på olika platser i landet. 19 serietecknare berättar sina historier på temat.

För att citera redaktörerna: “Vi ville ta fram berättelser som förändrade, gav nya intryck och synvinklar. Boken skulle samtidigt kunna fungera som diskussionsunderlag åt organisationer och i andra sammanhang där det arbetas med frågor om jämställdhet och rätten till sin egen kropp. […] Vi hoppas också att boken ska ge kraft åt drabbade att själva våga berätta om sina upplevelser. Vi vet av egen erfarenhet att insikten att inte vara ensam om en traumatisk händelse, kan ge mod att själv söka hjälp och få prata med någon om det som hänt.”

Utställningen visas i Serietekets regi på Kulturbiblioteket i Kulturhuset Stadsteatern, perioden 17 augusti–16 september 2018.

Den 17 augusti klockan 17:00 arrangerar Serieteket ett vernissage och ett scensamtal med redaktören Malin Biller samt de medverkande serieskaparna Lisa Medin och Stef Gaines.

Projektet har tillkommit med stöd av bland andra Brottsofferjouren, RFSL Göteborg, ROKS, Föreningen Tillsammans, Konstnärsnämnden samt bidragsgivare på Kickstarter.