Kalender

okt
22
mån
Bokmåndag med Mats Jonsson @ Kulturhuset Stadsteatern Vällingby
okt 22 kl. 16:00 – 17:00

I Nya Norrland berättar serieskaparen Mats Jonsson om konflikten mellan den avfolkade landsbygden och den myllrande staden. Det är en samtidsskildring där han bland annat letar efter Telefonplans själ och undrar varför hans föräldrar blev så arga när han lämnade byn.

Mats Jonsson är född 1973 och uppvuxen i Kramfors. Han har givit ut de självbiografiska serieromanerna Unga norrlänningar, Hey Princess, Pojken i skogen, I detta satans rum och Mats kamp.

okt
24
ons
Releasefest för Livets ord del två! @ Restaurant Pelikan
okt 24 kl. 15:30 – 18:30

Kom och fira Thomas Arnroth och andra delen av hans självbiografiska serie om de tio år han var med i Livets ord. Köp en signerad bok (Thomas ritar en grym Ulf Ekman!), fråga allt du alltid undrat om Carolas vrål och Ulf Ekmans ledarstil. Drick en öl eller läsk!
Hjärligt välkomna!

okt
28
sön
Unghunden delas ut till Cecilia Torudd @ Serieteket
okt 28 kl. 14:00 – 14:45

Seriefrämjandets Unghundenplakett för främjandet av barn- och ungdomsserier i Sverige tilldelas i år Cecilia Torudd. Priset delas ut på Serieteket i Stockholm söndagen 28 oktober klockan 15.00. Efter själva prisutdelningen kommer Kristina Mejhammar att ha ett scensamtal med Torudd. Som avslutning berättar styrelseledamöterna i Seriefrämjandet Lisa Medin och Stef Gaines om framtiden för Seriefrämjandets Urhunden- och Unghundenplaketter.

Om Cecilia Torudd

Cecilia Torudd är född 1942 i Lund och utbildad vid Konstfack. Efter teckningslärarexamen arbetade hon som bildlärare. Tillsammans med barnen i en småländsk skola skapade hon sina första serier, om den 11-årige pojken Arne. På 1970-talet blev hon känd som illustratör i Kamratposten, där hon bland annat skapade maskoten Karl Putte och serien ”Familjeliv”. Ett större genombrott innebar ”Ensamma mamman” som började som ett gästspel i Dagens Nyheter 1985, och därefter var ett fast inslag i tidningen 1987-1988.

Cecilia Torudd har också gjort åtskilliga serier som publicerats i antologier och andra sammanhang. Förlaget Semics fem inbundna böcker ”Torudds samlade mästerverk” från 2008-2009) omfattar de flesta av Torudds serier samt kortare texter där hon själv berättar om sitt liv och arbete. Hon har också skrivit och illustrerat ett stort antal egna böcker, främst för barn och unga men även för vuxna, samt arbetat med scenisk produktion.

okt
30
tis
Anime Marathon @ Sverok Stockholm
okt 30 kl. 11:00 – 20:00

Använd höstlovet för att träffa likasinnade människor. Brommas Anime & Manga Klubb (BAMK) presenterar ett Anime Marathon tisdag 30/10. Ta en paus från vardagens stress och kolla på anime med oss. Självklart bjuds det på snacks ^-^
~
Mer av ett manga eller spel fan?
Orora dig inte, vi kommer ha ett rum med manga och spel dit du kan gå under hela eventet. Här kan du chilla, läsa och snacka med andra.
~
Var?
Adress: Sverok Stockholm, Lidnersgatan 10, 112 53 Stockholm
Ta tunnelbanans gröna linje till Kristineberg och gå sedan till punkten markerad med A på kartan nedan. Ingången till kansliet är på baksidan av huset.
~
När?
Tisdag 30/10 från 13:00.
Du väljer själv när du vill komma och hur länge du vill stanna, du kan komma när som helst under eftermiddagen/kvällen.
~
Hur?
Vi kommer sätta igång runt 13 med mingel och presentera vilka vi är. Sedan kommer vi köra igång dem första filmen och mellan filmerna kommer vi ha pauser då vi snackar om det vi precis såg. Manga/Spel rummet kommer vara öppet hela tiden.

Nov
1
tor
Releasefest för Festens charmigaste tjej av My Palm @ Restaurant Pelikan
Nov 1 kl. 16:30 – 19:30

Äntligen dags att fira FESTENS CHARMIGASTE TJEJ, also known as MY PALM! Kom till Pelikan på Söder och mingla med My, köp en bok och drick en öl.
Kl 18:30 blir det kort samtal mellan My och Galagos chefredaktör Rojin Pertow.
VÄLKOMNA!

Nov
17
lör
Local Comic Shop Day 2019 @ Comics Heaven
Nov 17 kl. 09:00 – 17:00

För första gången ska vi fira Local Comic Shop Day, lördagen 17 November. Det här kommer vara fjärde året som ComicsPRO (en organisation som vi är med i) håller LCSD, och du kan hitta mer information om eventets historia och organisationen på localcomicshopday.com

Local Comic Shop Day är inte riktigt som FCBD och HCF, utan är mer för att visa sitt stöd för sin lokala seriebutik. Självklart vill vi då erbjuda er någonting också. Vi har tagit in en massa variant covers som vi inte haft innan och kommer sälja dem till reducerade priser. Vi kommer ha 10% rabatt på alla supplies – så som plastfickor, backer boards, short boxes, med mera.

Vi har även beställt flera väldigt sällsynta LCSD exclusive variant covers! Vi kommer lotta ut tre ex var av de exklusiva LCSD Cheryl Blossom #1 och Go-Bots #1. Vi lyckades få in några andra exklusiva produkter också, men de är inte del av utlottningen. Mer om dem kommer senare!

För att vara med i utlottningen av de sex tidningarna behöver du bara svara på denna fråga: Vad gillar du med serietidningsbutiker? (Det kan vara vilken butik som helst, men ni får gärna nämna Comics Heaven 😉) Svara i en kommentar på någon av våra sociala medier eller i ett e-mail till info@comicsheaven.se. Vi drar vinnare på LCSD, så ni har tills dess på er! Lycka till!

Nov
18
sön
Flyttfesten på Kulturbiblioteket @ Bibliotek i Kulturhuset Stadsteatern
Nov 18 kl. 13:00 – 16:00

Med:
FREDRIK STRAGE
MOA ROMANOVA
VASAS FLORA OCH FAUNA (samtal)

Kl. 14:00–14:45
Vasas flora och fauna på tyska
Det finlandssvenska bandet Vasas flora och fauna ger ut ett album på tyska den 23 november. Skivan, som fått namnet ”Strandgut”, innehåller översatta låtar från bandets debutalbum ”Släkt med Lotta Svärd” och uppföljaren ”Veneziansk afton”. Översättningarna på ”Strandgut” är gjorda av Jonathan del Pozo Rieger och Emely Majrell.
Kulturbiblioteket bjuder in till ett samtal kring översättningen av Vasas flora och faunas låtar från finlandssvenska till tyska. Textproffset Yrsa Winbergh intervjuar översättarna på scen om hur processen gick till samt om utmaningarna med att översätta från en regional dialekt till ett världsspråk. Även Mattias Björkas från Vasas flora och fauna kommer att vara på plats för att svara på frågor om projektet, som bandet tidigare beskrev så här:
”För några decennier sedan var det i Europa fullständigt naturligt att översätta låtar till olika språk, men på grund av engelskans spridning har den här företeelsen närmast dött ut. Vi vill återuppväcka en gammal praxis, och samtidigt få ett facit på vad som händer med låtarna när vi byter till ett närliggande men ändå främmande språk.”

Kl. 15:00–15:45
Moa Romanova i samtal med Bitte Andersson
Konstnären och serieskaparen Moa Romanova studerar andra året på Serieskolan i Malmö och har synts i bland annat Dagens Nyheter, Vice, Bang och Galago. Hennes debutbok, serieromanen ”Alltid fucka upp”, gavs nyligen ut av Kartago Förlag och har redan mottagit en mängd hyllningar.

Handlingen i ”Alltid fucka upp” kretsar kring Moa själv. Hon har blivit utkastad av sin kille, är sjukskriven, bor med papperslösa gubbar ovanpå ett gammalt fryshus i Göteborg och har panikångest framkallad av att ha rökt spice. Hon söker räddning, vill hitta Händelsen, den som ska förändra hennes liv. Hon pendlar mellan att dagar i sträck ligga sömnlös och passiv, för att i nästa stund maniskt söka känslokickar som hon hoppas ska få liv i henne igen. Utöver detta handskas hon med sjukvården, med kompisar som plötsligt är främlingar och en känd medieman som vill hjälpa henne i hennes konstnärskarriär.
Serieskaparen Bitte Andersson har tecknat I slutet av regnbågen.

Efter samtalet finns det möjlighet till att köpa boken och att få den signerad.

I samarbete med Kartago Förlag.

Kl. 16:00–16:30
Fredrik Strage
Han har kallats den svenska rockjournalistikens prince of darkness. Hans skärpa har jämförts med Hattori Hanzo-svärdet i Kill Bill. 242 är en samling med Fredrik Strages bästa fredagskrönikor ur Dagens Nyheter.
På Kulturbiblioteket berättar Fredrik Strage själv om och ur boken. Innehåller bland annat luftgitarrister, ninjor, nazireggae, italodisco, bodysynthare, moshpits, kristdemokrater, Oreo Cookies, vinylfetischism, twerking, gangsterrap, zombieromantik, Depeche Mode, Lana Del Rey och enhörningar.

Efter programmet finns det möjlighet till att köpa boken och att få den signerad av Fredrik Strage.

P.S.: Vi flyttar ut på grund av Kulturhusets renovering och öppnar igen under fontänen den 7 januari 2019. Läs mer om flytten här:
http://kulturhusetstadsteatern.se/Bibliotek/biblioteken-flyttar-ut-2019/?id=37753&epslanguage=en

Nov
22
tor
Releasefest för ”Under tiden” @ Folkbaren
Nov 22 kl. 16:00 – 19:00

Välkommen på release för Pelle Forsheds nya serieroman ”Under tiden”.

Vi säljer boken till specialpris och Pelle är på plats och signerar.

Torsdag 22 november kl 17-20
Folkbaren, Hornsgatan 72 i Stockholm

Välkomna!

Info om boken:
En person i ett villaområde försvinner spårlöst, till synes utan förklaring. Osäkerheten sprids i idyllen och tomrummet efter den försvunne fylls med spekulationer, hopplöshet och självrannsakan. Vi får i denna serieroman följa ett antal personer som berörs av händelsen, och som alla hanterar den på olika sätt. Hur överlever man att bli lämnad utan att veta hur och varför?

Nov
23
fre
Utställning Jan Lööf @ Seriegalleriet
Nov 23 – Dec 23 heldag
FELIX I AFRIKA
Den förbjudna boken
Felix, skapad av Jan Lööf 1967, är en av de allra första svenska strippserierna i svensk dagspress. Lööf skrev och tecknade totalt elva äventyr om Felix innan han lämnade över serien till dansken Werner Wejp-Olsen 1972.
På uppdrag av sitt förlag inledde Lööf 2012 arbetet med att färglägga Felix för nyutgivning. Han lade ner mycket arbete på detta och förlängde även Afrika-serien med nytecknat material. Men albumet Felix i Afrika fick inte ges ut på nytt. Den ansågs vara för stereotypt tecknad.
På Seriegalleriets utställning kan den färglagda och utökade serien Felix i Afrika läsas i sin helhet. Janne närvarar under vernissagen och signerar sin bok Sagosamling.
Vernissage lördag 24 november kl 12-16
Utställningen pågår 24 november – 23 december
Öppettider: mån-fre 11-18, lör 12-16, sön 13-16
Dec
5
ons
Seriedebutbar @ Stadsbiblioteket
Dec 5 kl. 17:00 – 19:00

Hör sju debuterande serieskapare berätta om sina nya album. Det handlar om att segla över världen på gamla båtar, om att försöka hitta sig själv och om Förintelsen. Och mycket mer. Uttrycken och innehållet skiljer sig åt, men serieformen har alla författarna gemensam.

Årets seriedebutbar gästas av My Palm (som skrivit ”Festens charmigaste tjej”), Karin Gafvelin (”Djupet”), Agnes Jakobsson (”Psycho girl”), Nelly Karlsson (”Polarnatt”), Moa Romanova (”Alltid fucka upp), Stella Tallinger och Jessica Bab Bonde (”Vi kommer snart hem igen”). Serietecknarna samtalar med bibliotekarierna Alice Thorburn och Patrik Schylström om sina album, säljer sina serier, minglar och signerar på plats.

I samarbete med Epix, Galago, Kartago, Syster forlag och Natur & Kultur.

Vill du vara säker på att få en sittplats? Boka på hemsidan: https://biblioteket.stockholm.se/kalender/seriedebutbar-1
eller ring kundtjänst på telefon 08-508 30 900. Bokade platser släpps 10 minuter innan programstart och det finns även ett antal drop-in-platser.