Kalender

mar
30
lör
ZINE Heaven
mar 30 kl. 15:00 – 20:00
ZINE Heaven

ZINE Heaven at CRUM Heaven

One day only! Saturday March 30th 3-8pm

Showing Fanzines + Original artworks by

Hanna Andersson
Johan Berglund
Björn Engberg
Ester Eriksson
Sebastian Eriksson
Olle Halvars
Peter Larsson
Therese Lundin
Tomas Nilsson
Moa Romanova
Oli Svenblad
Klara Wiksten
Moon Space Books

Come by and support your local artists!

Poster by Tomas Nilsson

Med stöd av Stockholms stad

apr
2
tis
Reinhard Kleist/Nick Cave Live Drawing Concert @ Under Fontänen
apr 2 kl. 17:00 – 18:00
Reinhard Kleist/Nick Cave Live Drawing Concert @ Under Fontänen

Under liveteckningskonserten kommer en jazzkvartett med musiker från Kungliga Musikhögskolan (KMH) att spela fria tolkningar av Nick Cave-låtar till Kleists bilder. En bild blir en låt, en låt blir en bild, och publiken får uppleva skapandet av en slags tecknad musikvideo.
Reinhard Kleist har turnerat världen över med sina liveteckningskonserter och kommer exklusivt till Sverige för detta tillfälle.

Kvällen inleds med en kort intervju på tyska om Nick Cave – Mercy On Me och Kleist kommer även att signera boken på Kulturbiblioteket efter evenemanget. Nick Cave – Mercy On Me kommer att finnas till försäljning på engelska och tyska.

Reinhard Kleist – Tuschteckningar

Karin Wilhelmsson – Sång
Mikael Wilhelmsson – Piano
Johan Tengholm – Bas
Magnus Jonasson – Trummor

Evenemanget är ett samarbete mellan Kulturbiblioteket, Stockholms Internationella Seriefestival (SIS19) och Goethe Institut Schweden.

apr
4
tor
Còmic Nostrum – dagens serieroman på Mallorca @ Stadsbiblioteket
apr 4 kl. 18:00 – 19:30
Còmic Nostrum - dagens serieroman på Mallorca @ Stadsbiblioteket

Välkommen till en färgsprakande utställning med hela 23 baleariska serietecknare av i dag!

På vernissagen berättar Flavia Gargiulo (Dimonis de Mallorca) och Bartolomé Seguí (Historias del Barrio) om ämnet och stilen i sina berättelser samt om gemenskapen mellan de mallorcanska serieskaparna.

Utställningen finns på entréplanet och hänger till och med 25 april.

Programmen i Rotundan på Stadsbiblioteket är gratis, men boka gärna sittplats via hemsidan: https://biblioteket.stockholm.se/kalender/c%C3%B2mic-nostrum-dagens-serieroman-p%C3%A5-mallorca

Vernissagen är en del av SIS, Stockholms Internationella Seriefestival 2019. Här kan du läsa om andra evenemange under festivalen:
http://kulturhusetstadsteatern.se/Bibliotek/Kulturbiblioteket/Evenemang/2019/Stockholms-Internationella-Seriefestival-2019/

The Mignolaverse Stockholm Release Party @ Queens Head
apr 4 kl. 20:00 – 23:00
The Mignolaverse Stockholm Release Party @ Queens Head

The Mignolaverse: Hellboy and the Comics Art of Mike Mignola, edited by S.G. Hammond, examines Mignola’s comics and the sprawling Mignolaverse mythos. The book explores Mignola’s artistic growth, collaborators, panel compositions, influences, and major themes, among other topics.

Anders Lundgren contributed with two essays to this collection and is proud to invite you to celebrate 25 years of Hellboy comics and the release of this book. This event is also part of The Stockholm International Comics Festival that takes place over the course of the following days.

apr
6
lör
Stockholms Internationella Seriefestival 2019 [SIS19] @ Konstfack
apr 6 – jun 10 heldag
Stockholms Internationella Seriefestival 2019 [SIS19] @ Konstfack

Nu drar det ihop sig inför årets seriepartaj! Den tjugoförsta upplagan av Stockholms Internationella Seriefestival äger rum den 6–7 april (plus diverse förarrangemang). Och för första gången arrangeras festivalen huvudsakligen på Konstfack, i ett gränsöverskridande samarbete mellan Konstfack och Kulturhuset Stadsteatern! Årets tema blir ”Möten”.

***OBS! Du som vill delta som försäljare på marknaden – vi släpper marknadsborden måndagen den 11 februari klockan 13.00 på vår officiella festivalsajt på www.serieteket.se ***

Under tjugo års tid har epicentrum för Stockholms Internationella Seriefestival alltid varit Kulturhuset på Sergels Torg. Men då Kulturhuset Stadsteatern för tillfället håller stängt p.g.a. underhållsarbete är det med största glädje vi kan meddela att vi nu har inlett ett samarbete med Konstfack, och kommer att husera i Konstfacks lokaler på Telefonplan.

Som alltid levereras ett myllrande scenprogram om och med serier. Internationella gäster kommer från Mallorca, USA, Kanada, Tyskland och Polen. En stor del av den svenska seriescenen närvarar, inklusive Ellen Ekman (”Lilla Berlin”), Sara Bergmark Elfgren och Karl Johnson (”Vei 2”) och Fabian Göranson (”Drömmen om Europa”). Fler gäster kommer att presenteras här den närmaste tiden – och vi kommer snart att avslöja årets hedersgäst!

Också: Unga Seriefestivalen för de yngre, utställningar, portfoliovisning. Och naturligtvis festivalens bultande hjärta – den enorma seriemarknaden small press expo [spx)].

Mer information på väg.

*

Ett arrangemang från Kulturhuset Stadsteatern och Konstfack, producerat av Serieteket och Konstfack med huvudsakligt stöd från Kulturrådet.
Enskilda delar arrangeras i samarbete med Comic Nostrum, Galago, Kartago, Instituto Cervantes, Kanadas ambassad, Rabén & Sjögren och Stockholms Stadsbibliotek.

Officiell webbplats: www.serieteket.se
Hashtags: #seriefestivalen #sis19

Utställning Joakim Pirinen @ Seriegalleriet
apr 6 – maj 8 heldag
Utställning Joakim Pirinen @ Seriegalleriet
apr
7
sön
Stockholm i serier – stadsvandring på SIS 2019
apr 7 kl. 14:30 – 16:00
Stockholm i serier – stadsvandring på SIS 2019

I samband med Stockholms internationella seriefestival, SIS. 6-7 april tar serieexperten och Stockholmskännaren Ola Hammarlund er med på en promenad och berättar om hur Södermalm skildrats i serier.

Vandringen tar en dryg timme. Samling klockan 14.30, söndagen 7 april, utanför gamla tunnebannentrén vid Slussen. Deltagande kostar 50 kr. för deltagare över 15 år och betalas direkt till guiden.
Arrangör: Seriefrämjandet Stockholm.

apr
11
tor
Releasefest: Vei (Sthlm) @ Science Fiction Bokhandeln
apr 11 kl. 16:30 – 18:30
Releasefest: Vei (Sthlm) @ Science Fiction Bokhandeln

Vei har gjort sina gudar stolta. Hon är deras obesegrade förkämpe i meistarileikir. Men det brutala gladiatorspelet är långtifrån över…

Vi firar releasen av den avslutande delen av Vei med författarsamtal och signering, och bjuder på dryck och tilltugg.

Vei – bok 2 är den avslutande delen i en episk fantasyberättelse inspirerad av nordisk mytologi. Den har hyllats av såväl läsare som kritiker och översatts till flera språk.

Om skaparna:
Sara Bergmark Elfgren har skrivit den prisbelönade romanen ”Norra Latin” och succépodden ”P3 Serie: De dödas röster”. Hon är en av författarna bakom ”Cirkeln”, och de andra böckerna i Engelsforsserien, som har översatts till tjugofem språk och filmatiserats. Hon skriver även för teater, film och tevespel.

Karl Johnsson är en av tecknarna bakom ”Berättelser från Engelsfors”. Han debuterade 2010 med serieromanen ”Mara från Ulthar” och är även verksam som illustratör.

Läs mer om och förboka ditt ex av boken här: https://www.sfbok.se/produkt/vei-bok-2-191868

apr
13
lör
Vernissage för utställningen Den queera linjen @ Haninge kulturhus
apr 13 kl. 12:30 – 15:00

Den queera linjen med konstnärerna Amy Worrall, Edith Hammar, Hanna Stenman och Kolbeinn Karlsson

VERNISSAGE 13 APRIL 12:30-15:00
Öppningstal kl.13:00 av områdeschef Maria Backe, följt av introduktion av curator Kristyna Müller.

Utställningens fyra olika konstnärer arbetar alla med teckning. I deras verk finns också ett gemensamt intresse för lekfulla queera berättelser och kroppen. Detta tar sig uttryck i olika material som animation, keramik och tuschteckningar.

Amy Worrall (1989) är utbildad vid Central Saint Martins i London och Konstfack i Stockholm. Hon har en bakgrund inom illustration men arbetar nu mer med skulpturer i keramik. www.amyworrall.co.uk

Edith Hammar (1992) är utbildad konstnär vid Gerlesborgsskolan och Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Hon är nu verksam i Helsingfors. www.edithhammar.com

Kolbeinn Karlsson (1982) är utbildad vid serieskolan i Malmö och har bland annat gett ut serieromanen Trollkungen (2009), han är verksam som konstnär och serieskapare och medlem i ateljéföreningen konstjord. instagram.com/kolbkarlsson

Hanna Stenman (1987) är utbildad vid serieskolan i Malmö och på Konstfack i Stockholm och är verksam som tecknare och konstnär. www.hannastenman.tumblr.com

apr
16
tis
Vernissage! @ Art & Office Stockholm
apr 16 kl. 16:00 – 19:00
Vernissage! @ Art & Office Stockholm

Ny kollektion av Ola Skogäng och Rebecka Helmersson!
Varmt välkomna på vernissage och träffa serieskaparna.

%d bloggare gillar detta: