Kalender

okt
19
lör
Vernissage: Muralgranskaren @ Seriegalleriet
okt 19 heldag
Vernissage: Muralgranskaren @ Seriegalleriet

Välkomna på vernissage!

David Nessle, AKA Muralgranskaren, ställer ut rykande färska bilder av sedan länge döda konstnärer på Seriegalleriet i Stockholm under perioden 19 oktober – 20 november 2019. Lördag 19 oktober bjuder Seriegalleriet in på vernissage och försäljning av grafiska blad, böcker och Muralgranskarens almanacka för 2020.

TID: 2019-10-19 12-16
PLATS: Seriegalleriet, St. Paulsgatan 14 i Stockholm (T: Slussen eller Mariatorget)
David Nessle är på plats och signerar!

2015 startades Twitterkontot Muralgranskaren. En anonym avsändare med en bild föreställande en kapucinermunk med misstänksam uppsyn som avatar började publicera ”granskningar” av gamla muralmålningar. Succén var snart ett faktum och avsändaren visade sig, efter vilda spekulationer både på nätet och i dagspressen, vara serietecknaren och författaren David Nessle. Muralgranskaren har idag över 18 000 följare på Twitter, bilderna publiceras regelbundet i Dagens Nyheter och har blivit två böcker.

Tjugo särskilt vällyckade granskningar har reproducerats som konsttryck till Seriegalleriets utställning Muralgranskaren.

okt
25
fre
Fredagsskoj med Gaston! @ Art & Office Stockholm
okt 25 kl. 18:30 – 20:00
Fredagsskoj med Gaston! @ Art & Office Stockholm

Fredagsskoj med Gaston!
Kom och fira att den tredje samlingsvolymen av Gastons samlade bravader nu kommit ut på svenska. Träffa översättaren Björn Wahlberg som berättar om hur det är att umgås med Gaston, Mossberg och alla de andra figurerna och hur det går till ge svensk språkdräkt till André Franquins kongeniala serie!
Varmt välkomna. Anmäl om du kommer!
https://www.facebook.com/events/2380217548963191/

okt
30
ons
Boksläpp för Henrik Bromanders Shahid/Skärvor @ Aspuddens Bokhandel
okt 30 kl. 18:00 – 21:00
Boksläpp för Henrik Bromanders Shahid/Skärvor @ Aspuddens Bokhandel

Välkommen att fira Henrik Bromanders nya, episka serieroman Shahid/Skärvor!
Vi bjuder på öl och releasepris på boken.
Kl 19 samtalar Henrik Bromander om boken och dess tematik med historikern och skribenten Rasmus Fleischer
Välkomna!

Om boken:
En svensk konvertit som ansluter sig till IS. En kvinnlig konstnär i akut livskris. Deras vägar möts på oförutsedda och våldsamma vis.

Shahid/Skärvor är Henrik Bromanders första serieroman sedan den hyllade Smålands mörker. Det är en bok som går att läsa från båda hållen i form av två historier som möts på mitten. Det är en berättelse om utanförskap, gränslöshet och radikala livsval. En skildring av de smådetaljerna och de avgörande stegen i två människors tillvaro i den sena stund vi befinner oss i, på Jorden några andetag innan slutet.

Nov
12
tis
Bar Galago | Groggen @ Södra Teatern
Nov 12 kl. 17:00 – Nov 13 kl. 01:00
Bar Galago | Groggen @ Södra Teatern

Höstens tredje Bar Galago gästas av tecknarproffset Fabian Göranson.
Lär dig teckna absurda gubbar/gummor på ett snyggt sätt! Fabian kommer att rita av grejer som saltströare, gafflar och ölglas för att sedan lära ut hur dessa prylar enkelt kan förvandlas till roliga figurer.
Och på begäran från Galagoredaktionen: Fabian förklarar hur man ritar hästar, bilar och cyklar.
—————————————————
På Bar GALAGO är tecknade serier och satir i centrum, här finns alltid pennor och papper om du bara vill sitta och rita tillsammans med andra. Ibland blir det karikatyrkurs, ibland hatgubbetävling, ibland spoken-word eller genant livedramatiserad seriehögläsning.

Pennor och papper finns för de som är sugna. Generöst donerade av Pen Store.

Groggen är en av Södra Teaterns största satsningar någonsin. I höst är Groggen ditt nya vardagsrum där vi tisdagar, onsdagar och torsdagar blandar allt från samtal till poddar, queer open stage, releasefester, ritklubbar, quiz och mycket mer. Fredagar uppmanar vi till LEIF (leave early, it’s Friday) med after work och Stockholms bästa DJ’s. Alltid fri entré. Välkomna!

Don Rosa på Folkoperan @ Folkoperan
Nov 12 kl. 17:00 – 21:00
Don Rosa på Folkoperan @ Folkoperan

Den amerikanska serieskaparen Don Rosa – allmänt ansedd som en av de främsta anktecknarna genom tiderna – gästar Sverige i höst. Serieteket presenterar i samarbete med Egmont ett scenframträdande med efterföljande signering på Folkoperan i Stockholm.

SAMTAL OCH SIGNERING
NÄR? Tisdag 12 november 2019 kl. 17:00
VAR? Folkoperan, Hornsgatan 72
INTRÄDE: 50 kr/per person. *Endast förköp.*

I boken ”Farbror Joakims liv” berättade Don Rosa om hur Joakim von Anka tjänade sin förmögenhet, från barndomens skoputsande i Skottland till att bli den rikaste ankan i världen. I den pinfärska samlingen ”När Yukons hjärtan glimmar och andra äventyr” samlas serierna som populärt brukar kallas b- och c-kapitlen av Farbror Joakims liv. Här återges fler hemligheter från Joakims legendariska eskapader – inklusive ett gripande äventyr i Yukon tillsammans med Glittriga Gullan.

Seriekännaren Göran Semb intervjuar Don Rosa på scen. *Samtalet förs på engelska.* Därefter blir det signering – se tidschema och noteringar nedan.

Mer information här: https://kulturhusetstadsteatern.se/Bibliotek/Kulturbiblioteket/Evenemang/2019/Farbror-Joakim-pa-Folkoperan–mot-Don-Rosa/

TIDSSCHEMA
16:00–17:00: Publikinsläpp. I Folkoperans foajé kan du handla böcker från Egmont och merchandise från Don Rosas agentur. ***OBS! De hundra första besökarna (med förköpt biljett) får en stämpel vid insläppet. Alla med stämpel har förtur till signeringen efter samtalet och garanteras en signatur.***

17:00–17:30: Don Rosa samtalar med Göran Semb på scenen.

17.40–21.00: Signering + bokförsäljning i Folkoperans foajé.

NOTERINGAR
Eftersom vi av erfarenhet vet att trycket vid signeringsbordet kan bli högt gäller följande:
• De 100 besökare som fått stämpel i entrén har förtur i signeringskön.
• Var och en med stämpel får en signatur på *en* (1) bok eller pryl. Det går att köpa böcker på plats, men det är även tillåtet att ta med sig egen bok eller annat för signering.
• Don Rosa kommer dessvärre inte att hinna skriva personliga hälsningar eller rita teckningar.
• Har du fått en stämpel garanteras du signering om inget oförutsett händer (force majeure).
• Har du ingen stämpel garanteras du inte signering. Du får gärna vänta, köa och chansa på att du hinner få en ändå, men när tiden är slut så måste detta respekteras.
• Var snäll och respektera reglerna. Vi har dem för att göra så många som möjligt så glada som möjligt.

Varmt välkommen!

Nov
13
ons
Don Rosa signerar @ Science Fiction Bokhandeln
Nov 13 kl. 14:00 – 19:00
Don Rosa signerar @ Science Fiction Bokhandeln

Vi är glada att välkomna Don Rosa, serieskaparen bakom Farbror Joakims liv och många andra älskade Ankserier, till Science Fiction Bokhandeln i Stockholm!

Don Rosa inleder sitt besök hos oss med ett kortare samtal inför publik, och kommer sedan vara på plats för att signera under dagen. Det kostar ingenting att få något signerat, men en gräns på max en sak att signera per person.

Varmt välkomna!

Tillgänglighet:
Vår butik är belägen i en äldre byggnad och det finns ett trappsteg in från gatan. Det finns rullstolsramp vid huvudingången, personal hjälper gärna till att lägga ut. Be någon säga till i kassan eller ring 08 – 21 50 52 för assistans.
Det är två trappor till den våning där Don Rosa kommer signera. Vi har trappgående hissar som tar rullstol upp till en totalvikt av 255 kg. P.g.a. vikt- och utrymmesbegränsningar kan eldrivna rullstolar inte åka med den.
För vidare frågor, kontakta oss gärna på telefon eller e-post fragor@sfbok.se

Foto: Jano Rohleder

Nov
19
tis
Ert blod på mina broddar – Releasefest! @ Söders Hjärta
Nov 19 kl. 17:00 – 23:00
Ert blod på mina broddar - Releasefest! @ Söders Hjärta

Releasefest för Ert blod på mina broddar av Elin Lucassi.

Dec
3
tis
Utställning: Urmodern @ Handarbetets Vänner
Dec 3 2019 – jan 25 2020 heldag
Utställning: Urmodern @ Handarbetets Vänner

UTSTÄLLNING: URMODERN

3 DECEMBER 2019 – 25 JANUARI 2020
Vernissage 3 DECEMBER kl. 17.00-19.00

OBSERVERA ATT GALLERIET ÖPPNAR FÖRST KL. 17.00 DEN 3 DECEMBER.

————-
OM UTSTÄLLNINGEN
Åsa Schagerström visar broderierna ur boken Urmodern på Handarbetets vänner Galleri på Djurgården i Stockholm.

Den rakt igenom broderade boken Urmodern är kritikerrosade serieskaparen Åsa Schagerströms (f.d. Grennvall) elfte bok, där poesi och textilkonst vävs samman till en nattsvart men försonande betraktelse om rotlöshet.
Urmodern föddes ur jorden, grävde upp sina egna rötter. Hon har aldrig haft en navelsträng att klippa av.

”Om jag broderar orden
hörs det bättre då?”

78 broderier har det blivit, broderade på återanvända tygstycken från trasiga dukar, lakan och tygspill, där text och motiv är präntade med nål och tråd. I naturlig storlek är bilderna 30 x 40 cm stora. Nu visas de på HV Galleris väggar.

———————
OM KONSTNÄREN

Åsa Schagerström
Åsa Schagerström har parallellt med sitt serieskapande alltid arbetat i textila material, och då främst broderi. Hon har visat sina broderier på utställningar och i tidskrifter och har broderat omslagen till flera av sina egna böcker. – Trots att jag är mest etablerad som serietecknare så är ändå det textila uttrycket det som alltid ligger mig varmast om hjärtat, säger Åsa Schagerström.

———————
BOKSLÄPP av boken Urmodern sker samtidigt med vernissagen 3 december i HV Galleri. Boken ges ut av Syster förlag och kommer finnas till försäljning både på vernissagen och under utställningens gång.
———————

OM HV GALLERI

HV Galleri är ett galleri med målsättningen att visa bredden inom textil konst och form. Här presenteras utställningar, ofta av externa konstnärer och hantverkare, som ger en inblick i det textila fältet både nationellt och internationellt.

Öppettider: Ons-fre 12-16, lör 11-16

Djurgårdsslätten 82, ingång via gården.

Välkomna!

Seriedebutbar 2019 @ Stadsbiblioteket Stockholm
Dec 3 kl. 18:00 – 20:00
Seriedebutbar 2019 @ Stadsbiblioteket Stockholm

Fantasy, livsstilar, könsmaktsordning, stress och moderskap diskuteras i de serier som presenteras på årets debutbar.

Baren gästas av Oscar Andersson (”Överallt på jorden samtidigt”), Freja Erixån (”Över min döda kropp”), Ida Holmedal (”Jag är bara lite trött”), Joakim Järnström (”Häxmästarens plan”) och Nicole Petré (”Mamma! mamma! mamma!”) som samtalar om sina serier, säljer dem, minglar och signerar.

Vill du vara säker på att få en sittplats? Boka här:
https://biblioteket.stockholm.se/kalender/seriedebutbar-2019
eller ring vår kundtjänst på telefon 08-508 30 900. Bokningen stänger en timme före programstart.

Kom i tid! Bokade platser släpps 15 minuter innan programstart och det finns även ett antal drop-in-platser och ståplatser.

I samarbete med Ades Media, Kartago och Pug Förlag

Dec
4
ons
Boksöders Julbasar
Dec 4 kl. 12:00 – 20:00
Boksöders Julbasar

VÄLKOMMEN TILL BOKSÖDERS JULBASAR 2019!
Södermalms oberoende bokförlag säljer julklappsböcker till otroliga priser! Fynda nya och gamla fackböcker, romaner, seriealbum och barnböcker med mera, direkt från lagren.

Alfabeta – Fiskargatan 8
Dynamo Förlag – Södermannagatan 38
En bok för alla – Fiskargatan 8
Polaris – Ludviksbergsgatan 20
Kartago/Cobolt – Pryssgränd 3A
Leopard/ETC – Björngårdsgatan 15
Ordfront Förlag – Fiskargatan 8
Galago – Fiskargatan 8
Ersatz – Klevgränd 16A
Karneval – Mäster Pers gränd 2C
Novellix/Tranan/Rámus – Åsögatan 149
Sveriges Allmänna Konstförening – Malmgårdsvägen 63B
Blue Publishing – Krukmakargatan 22

VARMT VÄLKOMNA!

Illustration: Elin Lucassi