Kalender

aug
30
lör
”I varje droppe är en ädelsten” Scensamtal med Malin Biller m.fl. @ Serieteket
aug 30 kl. 14:00 – 15:00

Omslag till boken
Omslaget till boken
Flerfaldigt prisade och hyllade serietecknaren Malin Biller har gjort en seriebok av Gustaf Frödings ord.
Malin har gestaltat sina favoritdikter och texter av nationalskalden under flera år och nu blir det en gedigen bok både för nörden och novisen. Bokens titel, I varje droppe är en ädelsten, är hämtad från dikten “En ghasel”.
Serierna flankeras av ett förord av Frödingvurmaren Sven Wollter, som även gestaltat skalden på scen. Boken blir Gustaf Fröding-sällskapets årsbok 2014.

I anslutning till en utställning i Serieteket, bestående av ett urval av Malin Billers Fröding-tolkningar, bjuds ni in att lyssna på ett scensamtal mellan Malin Biller, Sven Wollter och Gustaf Fröding-sällskapet om Frödings liv och verk. Malin Biller kommer även att visa utdrag ur processen kring seriebearbetningen och slutligen läser Sven Wollter några väl valda Fröding-favoriter.

Efter samtalet blir det boksignering (boken kommer finnas att köpa) med mingel och chans att se utställningen, som sedan kommer att hänga kvar i Serieteket till och med den 29 september.

Evenemanget arrangeras av Serieteket i samarbete med Gustaf Fröding-sällskapet och Kolik förlag.

sep
1
mån
”I varje droppe är en ädelsten” Utställning i Serieteket @ Serieteket
sep 1 kl. 11:00 – sep 20 kl. 18:00

Omslag till boken
Omslaget till boken
Malin har gestaltat sina favoritdikter och texter av nationalskalden under flera år och nu blir det en gedigen bok både för nörden och novisen. Bokens titel, I varje droppe är en ädelsten, är hämtad från dikten “En ghasel”. I samband med att boken släpps så ställer hon ut ett antal antal av sina tolkningar av Gustaf Frödings dikter i Serietekets lokaler.

okt
29
lör
Serieromanen Kvartetten som sprängdes @ Foajé 3
okt 29 kl. 12:00 – 15:00
Serieromanen Kvartetten som sprängdes @ Foajé 3

2015 kom första delen av illustratören och serietecknaren Malin Billers tolkning av Birger Sjöbergs roman ”Kvartetten, som sprängdes”.
Boken gavs ut i samarbete med Birger Sjöberg-sällskapet såsom årsbok till medlemmarna och den andra och avslutande delen kommer att ges ut som årsbok för i år.

Malin Biller arbetar som serietecknare och illustratör och rör sig mellan mörker och ljus i sitt berättande. Ända sedan hon upptäckte ”Kvartetten, som sprängdes” som tonåring, har drömmen funnits att skapa en serieroman av det myllrande småstadslivet i ”Krutstan”. Nu har den blivit verklighet.

På Kulturhuset Stadsteatern presenterar nu Malin Biller, Kolik förlag och Birger Sjöberg-sällskapet sitt gemensamma projekt.

Tillsammans med litteraturvetaren Hanna Edsbagge samtalar Malin om Birger Sjöberg och hans verk och ett nyskrivet medley på några av Sjöbergs finaste melodier kommer att framföras av Alexkvartetten, med sin första fiol Alexander Chojecki.

Arrangör, recitatör och konferencier för programmet är Maria Lindström.

Alexkvartetten: (Alexander Chojecki, Lisa Chenevier, Filip Patriksson och Erik Wallin)

apr
11
tis
Teckna med Tusen Serier! Anmälan öppen till 2 april @ Trappan
apr 11 kl. 11:00 – 15:00
Teckna med Tusen Serier!  Anmälan öppen till 2 april @ Trappan

Att rita serier är inte så svårt som man kan tro. Tillsammans gör vi serier där vadsomhelst kan hända. Du kan också få tips om olika sätt att berätta just dina historier.

Serielärare: Amanda Casanellas, en av serietecknarna bakom Tusen Serier som vill öppna upp den svenska seriekulturen för fler serieskapare med ursprung i andra länder. Tusen Serier vill visa att det finns tusen håll att komma ifrån, tusen historier att berätta!

Serierna från workshopen kommer efteråt att samlas i ett fanzine (en liten serietidning) som släpps den 24 april då Amanda Casanellas besöker Bokmåndag. Mer info finns här.

Alltför länge har den svenska seriekulturen varit en väldigt svensk angelägenhet. De serier som getts ut i Sverige har, med några få undantag, varit gjorda av infödda svenskar och handlat om saker som i stort sett bara rör infödda svenskar. Tusen Serier är här för att ändra på det och har hittills gett ut 15 böcker med fler på väg. Tusen Serier jobbar med bokpublicering, workshops och utställningar för att visa att det finns tusen sätt att berätta en historia, tusen håll att komma ifrån. Mer info besök Tusen Serier finns här.

Amanda Casanellas har tecknat serier i flera år och håller i Tusen Seriers workshops. Bland annat har hon gjort serien Blatte Royale som publicerats i Dystopia #6 (Seriefrämjandet & Wormgod). 2014 skrev hon novellen Myling som sedan tecknades i serieform av Yossra El Said och gavs ut av Tusen Serier.

Gör intressanmälan här!

Workshopen är gratis att delta i. Vi bjuder på en frukt under eftermiddagen.

Anmäl ditt intresse senast söndagen den 2 april.

Vi har ett begränsat antal platser. Du får veta om du kommer med måndagen den 3 april. Vi kommer också ha en reservlista.

Har du frågor? Maila: vallingby@stadsteatern.stockholm.se

maj
2
tis
Releasefest för ”Livet är inte alltid Hawaii” av Harry Anderson @ Riche Lilla Baren
maj 2 kl. 15:00 – 17:00
Releasefest för "Livet är inte alltid Hawaii" av Harry Anderson @ Riche Lilla Baren

Välkommen på release för Harry Andersons debutbok ”Livet är inte alltid Hawaii”.

Det är en naken skildring av en människas flykt från sin själsliga smärta, hela vägen berättad med en oförställd humor som är svår att värja sig emot.

Passa på att köpa boken och få den signerad av tecknaren som är på plats hela kvällen.

Harry är en vilsen 22-åring som bor på Söder i Stockholm. Han tar diverse ströjobb på dagarna för att ha råd med krogen på nätterna. Han är övertygad om att hans liv kommer att få en mening om han bara blir antagen till konstskolan, eller träffar sitt livs kärlek. Under tiden övergår festandet till ett destruktivt drickande och Harry får allt svårare att vifta bort vännernas oro.

Riche, Lilla baren
Tisdag 2 maj kl 17-19

Välkomna!

maj
20
lör
Festen lördag 20 maj @ Folkoperan
maj 20 kl. 16:00 – 19:30
Festen lördag 20 maj @ Folkoperan

Välkommen till Kartago och Galagos fest under Stockholms Internationella Seriefestival 20 maj.

Release för nya böcker
Signeringar
Intervjuer
Musik
Mer info kommer

Releasefest och mingel för:
Derf Backderf
Lisa Ewald
Johan Wanloo
Harry Anderson
Kalle Mattsson
Joanna Hellgren

Folkoperans foajé
Hornsgatan 72 i Stockholm
20 maj kl 18

Fri entré.
Välkomna!

okt
26
tor
Seriekväll med bokförlaget Kartago @ Akademibokhandeln Mäster Samuelsgatan
okt 26 kl. 17:30 – 19:30
Seriekväll med bokförlaget Kartago @ Akademibokhandeln Mäster Samuelsgatan

Kom och lyssna till flera kända serietecknare som berättar om sina karaktärer och sitt skapande. Programmet börjar kl 19.45 med insläpp kl 19.30. Föranmälan via www.akademibokhandeln.se

Sara Bergmark Elfgren är författare och en av skaparna till Engelsforstrilogin (Cirkeln, Eld och Nyckeln) som har gjort stor succé. Hon ligger även bakom poddserien De dödas röster. Nu är hon aktuell med två nya böcker, serieromanen Vei – bok 1 och ungdomsboken Norra Latin. Sara Bergmark Elfgren / Sara B. Elfgren

Karl Johnsson är en illustratör och serietecknare från Stockholm. Johnssons hjärta klappar för fantasy och mytologi vilket märks i hans verk. Karl Johnsson debuterade med fantasyserien Mara från Ulthar(Kolik Förlag, 2010). Han har tillsammans med författarna Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg, och tecknarna Lina Neidestam och Kim W. Andersson, skapat serielbumet Berättelser från Engelsfors (Rabén & Sjögren, 2013). Nu är Karl och Sara aktuella med serieromanen Vei – bok 1 – första delen av en episk vikingaberättelse som de skapat tillsammans.

Ester Eriksson är serietecknare och konstnär uppväxt i Enhörna och Järna. Har gått på Serieskolan i Malmö och är medlem i seriekollektivet Ritualen. Det finns ingenstans att fly är hennes debut som delvis är självbiografisk och utspelar sig på en sluten avdelning.

Harry Anderson är konstnär och serietecknare som studerat på konstskolan Gerlesborg i Stockholm, och efter det Kungliga Konstakademin i Köpenhamn. Livet är inte alltid Hawaii är hans självbiografiska debutroman och handlar om alkoholmissbruk och vänskap.

Jan Stenmark är bildkonstnär som arbetar med collage. Han har skapat en helt egen genre inom litteraturen med ”en stenmarkare”, vilket betyder ett collage från en tidskrift från sextiotalet kombinerat med en humoristisk och djupsinnig text.

aug
17
fre
Draw the line: vernissage @ Serieteket
aug 17 kl. 15:00

Draw the Line är en serieantologi som satts ihop i spåren av #metoo. En utställning baserad på antologin kommer att turnera runt i Sverige och premiärvisas av Serieteket under augusti och september, med start under Stockholms Kulturfestival.

Projektet Draw the Line tillkom under en tågresa senhösten 2017, när tankarna på hur #metoo skulle kunna leva vidare uppstod. Sedan dess har kvinnor i en rad branscher gått samman och trätt fram med sina berättelser. Redaktörerna och serieskaparna Malin Biller och Karin Didring har satt ihop en antologi med tecknade som också kommer att visas som utställning på olika platser i landet. 19 serietecknare berättar sina historier på temat.

För att citera redaktörerna: “Vi ville ta fram berättelser som förändrade, gav nya intryck och synvinklar. Boken skulle samtidigt kunna fungera som diskussionsunderlag åt organisationer och i andra sammanhang där det arbetas med frågor om jämställdhet och rätten till sin egen kropp. […] Vi hoppas också att boken ska ge kraft åt drabbade att själva våga berätta om sina upplevelser. Vi vet av egen erfarenhet att insikten att inte vara ensam om en traumatisk händelse, kan ge mod att själv söka hjälp och få prata med någon om det som hänt.”

Utställningen visas i Serietekets regi på Kulturbiblioteket i Kulturhuset Stadsteatern, perioden 17 augusti–16 september 2018.

Den 17 augusti klockan 17:00 arrangerar Serieteket ett vernissage och ett scensamtal med redaktören Malin Biller samt de medverkande serieskaparna Lisa Medin och Stef Gaines.

Projektet har tillkommit med stöd av bland andra Brottsofferjouren, RFSL Göteborg, ROKS, Föreningen Tillsammans, Konstnärsnämnden samt bidragsgivare på Kickstarter.