Kalender

jun
11
tor
Releasefest för Bita i röret @ Kafé Klavér
jun 11 kl. 18:00 – 22:00

Välkommen att tillsammans med Galago fira släppet av seriealbumet ”Bita i röret”! David Liljemark har skrivit samtliga manus i boken och Ruben Dahlstrand, Sling Lindh, Matthieu Cousin och Jimmy Wallin har tecknat varsin episod.
Det hela äger rum 11 juni kl 18:00 på Kafé Klaver (Rutger Fuchsgatan 5, Stockholm; T-bana Skanstull). Förvänta er ett och annat uppträdande under kvällen, här en preliminär lista (uppträdandena börjar 19):

*värmländsk novelluppläsning
*visning av kortfilmen ”DJ:Rövs begravning” (9 min)
*ståuppshow av gamle härlige Simon Gärdenfors
*konsert med Sugar Daddy (David Liljemarks 20-årsjubilerande noisejazzgrupp som inte spelat live sedan 2008)
*slapp utställning (prel. ”Ritman Katz och frijazzen”)
*försäljning av böcker, dvder och (om oduglingarna på Ameise fått tummen ur efter ett års sävel) dito co-släppfest för Gylf #4, dvs The Wonder Boys-7’’-singeln ”DFV2” (utgiven av Lystring; uppföljare till ”Den flygande värmlänningen” från 2008)

”Bita i röret” kan köpas redan nu, t.ex. beställas här:
www.bokus.com/bok/9789170378577/bita-i-roret/

När till exempel en saxofonist eller klarinettist sätter tänderna mot den lilla träbiten som kallas röret och blåser, uppstår gälla och dissonanta tjut bortom instrumentets traditionella tonskala. Flertalet skulle antagligen karaktärisera det som ett vedervärdigt oväsen, medan andra uppskattar den atonala kraften och hör en annan form av skönhet.

”Bita i röret” innehåller fyra serienoveller på liknande tematik: besatthet, tunnelseende och gränslöshet vad gäller skiljelinjen mellan konst (i vid bemärkelse) och liv. Vi möter ett antal eldsjälar som söker sin egen nisch och i närkamp med konventionerna försöker ta sina uttryck till nya nivåer. En saxofonduo, två konstskolestudenter, en stadsguide och en lajvare …

okt
25
sön
Hur mycket patriarkat klarar Sverige? @ Akademibokhandeln Skrapan
okt 25 kl. 14:00 – 16:00

Fika och feminism med serieskaparna Ellen Ekman, Elin Lucassi och Nina Hemmingsson!

Söndagen den 25 oktober kl. 14-16 besöker serieskaparna Ellen Ekman, Elin Lucassi och Nina Hemmingsson Akademibokhandeln Skrapan. De berättar om sina nyaste böcker, tecknar på plats och signerar såklart. Vi bjuder på fika. Välkomna!

Ellen Ekmans humorserie Lilla Berlin publiceras sedan 2013 dagligen i tidningen Metro och hennes anhängarskara växer för varje dag. Nu kommer Lilla Berlin – Cute Overload, den fjärde volymen med träffsäkra porträtt av unga storstadsmänniskor på 2010-talet. Elin Lucassi är serietecknare, illustratör och skribent. Hon har även jobbat som lärare, gymnasiebibliotekarie och myndighetshandläggare.  Hon är aktuell med Jag är den som är den:en samling bilder, skämtteckningar och tecknade serier som vänder på begreppen och skildrar våra relationer och samhället vi lever i från en ny och oväntad vinkel. Vad händer när man placerar en man i en situation man vanligtvis ser kvinnor i? Hur känns det att peppa vuxna karlar med livsvisdomar som ”hata inte din kropp, ge dig själv en kram i stället”? Nina Hemmingsson har studerat vid Kunstakademin i Trondheim och debuterade med boken Hjälp! 2004 tillsammans med Sara Olausson. Nina Hemmingsson har sedan dess gett ut fyra böcker och fick 2007 Serieakademins Adamssonstatyett.

apr
6
tor
Releasefest för Elin Lucassis nya bok Synd @ ETC Bokcafé
apr 6 kl. 15:30 – 21:00

Välkommen på releasefest för Elin Lucassis nya bok Synd. I boken går hon igenom de sju dödssynderna; högmod, girighet, lust, avund, frosseri, vrede och lättja. Hon tar upp dagens dilemman: nybliven ­pappa-feminister, hur man jobbar bort sina kroppskomplex och hur det skulle se ut om en kvinna betedde sig som Plura i rutan.

6 april kl 17:30
ETC Bokcafé
S:t Paulsgatan 14

Mer info kommer.

Vad är synd?
Kanske är Dr Albans beskrivning av synd den mest talande: ”Synd är när man vill att något ska hända, och så händer det inte. Då är det synd!”

Dec
5
ons
Seriedebutbar @ Stadsbiblioteket
Dec 5 kl. 17:00 – 19:00

Hör sju debuterande serieskapare berätta om sina nya album. Det handlar om att segla över världen på gamla båtar, om att försöka hitta sig själv och om Förintelsen. Och mycket mer. Uttrycken och innehållet skiljer sig åt, men serieformen har alla författarna gemensam.

Årets seriedebutbar gästas av My Palm (som skrivit ”Festens charmigaste tjej”), Karin Gafvelin (”Djupet”), Agnes Jakobsson (”Psycho girl”), Nelly Karlsson (”Polarnatt”), Moa Romanova (”Alltid fucka upp), Stella Tallinger och Jessica Bab Bonde (”Vi kommer snart hem igen”). Serietecknarna samtalar med bibliotekarierna Alice Thorburn och Patrik Schylström om sina album, säljer sina serier, minglar och signerar på plats.

I samarbete med Epix, Galago, Kartago, Syster forlag och Natur & Kultur.

Vill du vara säker på att få en sittplats? Boka på hemsidan: https://biblioteket.stockholm.se/kalender/seriedebutbar-1
eller ring kundtjänst på telefon 08-508 30 900. Bokade platser släpps 10 minuter innan programstart och det finns även ett antal drop-in-platser.

apr
4
tor
Còmic Nostrum – dagens serieroman på Mallorca @ Stadsbiblioteket
apr 4 kl. 18:00 – 19:30
Còmic Nostrum - dagens serieroman på Mallorca @ Stadsbiblioteket

Välkommen till en färgsprakande utställning med hela 23 baleariska serietecknare av i dag!

På vernissagen berättar Flavia Gargiulo (Dimonis de Mallorca) och Bartolomé Seguí (Historias del Barrio) om ämnet och stilen i sina berättelser samt om gemenskapen mellan de mallorcanska serieskaparna.

Utställningen finns på entréplanet och hänger till och med 25 april.

Programmen i Rotundan på Stadsbiblioteket är gratis, men boka gärna sittplats via hemsidan: https://biblioteket.stockholm.se/kalender/c%C3%B2mic-nostrum-dagens-serieroman-p%C3%A5-mallorca

Vernissagen är en del av SIS, Stockholms Internationella Seriefestival 2019. Här kan du läsa om andra evenemange under festivalen:
http://kulturhusetstadsteatern.se/Bibliotek/Kulturbiblioteket/Evenemang/2019/Stockholms-Internationella-Seriefestival-2019/