Kalender

feb
26
ons
Teckna serier (åldrar 9-13) @ Hallunda bibliotek
feb 26 kl. 12:00 – 14:30
Teckna serier (åldrar 9-13) @ Hallunda bibliotek

På sportlovet får Hallunda bibliotek besök av serietecknaren Lisa Medin. Under två dagar kommer Lisa att berätta mer om sitt eget tecknande och så får du själv lära dig att teckna!

För alla mellan 9-13 år. Föranmäl gärna till lisa.gottschalk@botkyrka.se.

feb
27
tor
Teckna serier (åldrar 9-13) @ Hallunda bibliotek
feb 27 kl. 12:00 – 14:30
Teckna serier (åldrar 9-13) @ Hallunda bibliotek

På sportlovet får Hallunda bibliotek besök av serietecknaren Lisa Medin. Under två dagar kommer Lisa att berätta mer om sitt eget tecknande och så får du själv lära dig att teckna!

För alla mellan 9-13 år. Föranmäl gärna till lisa.gottschalk@botkyrka.se.

jun
11
tor
Releasefest för Bita i röret @ Kafé Klavér
jun 11 kl. 18:00 – 22:00

Välkommen att tillsammans med Galago fira släppet av seriealbumet ”Bita i röret”! David Liljemark har skrivit samtliga manus i boken och Ruben Dahlstrand, Sling Lindh, Matthieu Cousin och Jimmy Wallin har tecknat varsin episod.
Det hela äger rum 11 juni kl 18:00 på Kafé Klaver (Rutger Fuchsgatan 5, Stockholm; T-bana Skanstull). Förvänta er ett och annat uppträdande under kvällen, här en preliminär lista (uppträdandena börjar 19):

*värmländsk novelluppläsning
*visning av kortfilmen ”DJ:Rövs begravning” (9 min)
*ståuppshow av gamle härlige Simon Gärdenfors
*konsert med Sugar Daddy (David Liljemarks 20-årsjubilerande noisejazzgrupp som inte spelat live sedan 2008)
*slapp utställning (prel. ”Ritman Katz och frijazzen”)
*försäljning av böcker, dvder och (om oduglingarna på Ameise fått tummen ur efter ett års sävel) dito co-släppfest för Gylf #4, dvs The Wonder Boys-7’’-singeln ”DFV2” (utgiven av Lystring; uppföljare till ”Den flygande värmlänningen” från 2008)

”Bita i röret” kan köpas redan nu, t.ex. beställas här:
www.bokus.com/bok/9789170378577/bita-i-roret/

När till exempel en saxofonist eller klarinettist sätter tänderna mot den lilla träbiten som kallas röret och blåser, uppstår gälla och dissonanta tjut bortom instrumentets traditionella tonskala. Flertalet skulle antagligen karaktärisera det som ett vedervärdigt oväsen, medan andra uppskattar den atonala kraften och hör en annan form av skönhet.

”Bita i röret” innehåller fyra serienoveller på liknande tematik: besatthet, tunnelseende och gränslöshet vad gäller skiljelinjen mellan konst (i vid bemärkelse) och liv. Vi möter ett antal eldsjälar som söker sin egen nisch och i närkamp med konventionerna försöker ta sina uttryck till nya nivåer. En saxofonduo, två konstskolestudenter, en stadsguide och en lajvare …

maj
22
sön
Mystery world Utställning i Serieteket @ Serieteket
maj 22 – jun 19 heldag
Mystery world Utställning i Serieteket @ Serieteket

Mystery world  är en utställning av konstnärerna  Aleksandra Öberg och Elise Mattisson från stiftelsen Inuti – konstinriktad daglig verksamhet. I anslutning till utställningen tipsar utställarna om olika manga som de inspirerats av.

Aleksandra Öberg arbetar med en egen manga, Elementens magi.

Elementens magi handlar om en magisk värld där varelser av elementen eld, vatten, luft, jord, ljus och mörker lever. En värld uppdelad i sex riken som ständigt ligger i krig med varandra. I en tid av nöd söker eldens och mörkrets riken att skapa en allians, men förhandlingarna störs när de unga tronarvingarna mystiskt kidnappas. Spåren leder till att de förts bort till en annan värld. I första kapitlet på jorden 18 år efter den stora krisen i den magiska världen får vi möta tonårstjejen Penny vars liv helt förändras när hon träffar på den talande eldkatten Allergen. I utställningen visas illustrationer samt en textilskulptur.

Aleksandra Öberg är 24 år och arbetar som konstnär på Inuti Södermalm.

Aleksandra arbetar i olika konstnärliga uttryck såsom, måleri, animation, textil och skulptur. Hon är även intresserad av cosplay och skapar egna kostymer av olika karaktärer. Inspiration hämtas från film, spel, tv-serier, manga och anime. Drömmen är att kunna ge ut Elementens magi i bokform och även kunna producera en animerad serie av den.

Mer om Aleksandra >
Blogspot >
Hemsida >
Facebook.com/aleksandrasart >
Facebook.com/elementensmagi >

Elise Mattisson arbetar med en egen manga med namnet Feng Shui under tema balans och harmoni.

Berättelsen handlar om en tjej som hamnar i en annan värld där hon möter mystiska varelser, andar och förhäxade folk och bändare. Bändare är de som kontrollerar elementen, jord, luft, vatten, eld, sand och metall. Bändarna tror att tjejen kommit till deras värld som en välsignelse för att befria den från mörker. Elise målar bilder ur sin berättelse Feng Shui och skapar även skulpturer och tovade figurer ur den. I utställningen visas målningar, skulpturer och tovade figurer.

Elise Mattisson är 21 år och arbetar på Inuti Västerbroplan. Hon arbetar i olika konstnärliga uttryck såsom måleri, tovning och skulptur. Hon inspireras av animefilmer, manga och serier som exempelvis Avatar. Drömmen är att kunna publicera sin manga och få den utgiven.

Mer om Elise Mattisson >
Mangastar.blogg.se >

Om Inuti

Stiftelsen Inuti bedriver daglig verksamhet på uppdrag av kommuner för utövade konstnärer med funktionsnedsättningar omfattandes av lagstiftningen LSS. Stiftelsens syfte är att ta tillvara kreativa människors begåvningar och skapa möjligheter för konstnärer med funktionsnedsättningar genom att integrera deras arbete i samhällets kulturliv. Konst är kommunikation. Läs mer >

maj
18
tor
Det började på SPX – 9 serietecknare ställer ut @ Galleri Riddaren
maj 18 – maj 25 heldag
Det började på SPX - 9 serietecknare ställer ut @ Galleri Riddaren

Vi håller en utställning i Gamla Stan och vi vill att DU kommer! I samband med Stockholms Internationella Seriefestival har vi samlat våra snyggaste grejer för allmän beskådan och för chansen att följa med till folks hem. Här kommer du hitta prints, original och mycket mer!

Medverkande tecknare (ingen särskild ordning):
Tomas Antila
Jenny Berggrund
Lisa Medin
Randi Johansson
Jenny Hannula
Ainur Elmgren
Tinet Elmgren
Stina Lövkvist
Stef Gaines

Vi kommer öppna på fredags-eftermiddagen i samband med Seriefestivalens början, med lite tilltugg kommer vi vara ett utmärkt besök för för-mingel-före-minglet eller för-fest-före-festen. Vi har även öppet under själva festivalen så vid välbehövlig och trevlig Stockholmspromenad kan man lätt ta sig till oss direkt från Kulturhuset Stadsteatern. (Karta kommer)

På söndagen, efter festivalen stängt, är ni varmt välkomna till oss för lite eftermys och lugn. För Stockholmare kommer vi även fortsätta ha öppet fram till fredagen veckan efter. Varför inte strosa förbi efter löning och ge hemmet ett inramat tillägg?

Mer specifika tider samt information om samtliga tecknare och deras enskilda verk kommer att släppas löpande under början av maj, men vi gör eventet nu så att ni kan spara datumen.

maj
19
fre
DET BÖRJADE PÅ [SPX] – Vernissage @ Galleri Riddaren
maj 19 kl. 13:00 – 15:00
DET BÖRJADE PÅ [SPX] - Vernissage @ Galleri Riddaren

På Galleri Riddaren visas en utställning under rubriken Det började på [spx] – 9 serietecknare ställer ut. Som titeln antyder har de alla en gemensam bakgrund som deltagare i seriefestivalens small press expo-del.
Medverkande: Tomas Antila, Jenny Berggrund, Lisa Medin, Randi Johansson, Jenny Hannula, Ainur Elmgren, Tinet Elmgren, Stina Lövkvist samt Stef Gaines.
Tid: Utställningen pågår fredag till söndag. Start och vernissage fredagen den 19 maj klockan 15.00–17.00. Utställningen pågår fredag till söndag. Eftermys efter festivalens stängningstid på söndagen.
Plats: Galleri Riddaren, Köpmanbrinken 8, Stockholm. T-bana Gamla stan.

Nov
15
ons
Seriedebutbar @ Stadsbiblioteket
Nov 15 kl. 16:00 – 18:30
Seriedebutbar @ Stadsbiblioteket

Hör sju debuterande serietecknare berätta om sina nya album.

Årets seriedebutbar gästas av Bitte Andersson, Thomas Arnroth, Emei Burell, Karin Frostenson, Göran Semb, Adam Stolterman och Berit Viklund. Serietecknarna samtalar med bibliotekarierna Alice Thorburn och Patrik Schylström om sina album, säljer sina serier, minglar och signerar på plats.

I samarbete med Ades Media, Epix, Galago, Kartago, Syster forlag och Tusen Serier.

Bild: Carlos Pedrazzini

aug
17
fre
Draw the line: vernissage @ Serieteket
aug 17 kl. 15:00

Draw the Line är en serieantologi som satts ihop i spåren av #metoo. En utställning baserad på antologin kommer att turnera runt i Sverige och premiärvisas av Serieteket under augusti och september, med start under Stockholms Kulturfestival.

Projektet Draw the Line tillkom under en tågresa senhösten 2017, när tankarna på hur #metoo skulle kunna leva vidare uppstod. Sedan dess har kvinnor i en rad branscher gått samman och trätt fram med sina berättelser. Redaktörerna och serieskaparna Malin Biller och Karin Didring har satt ihop en antologi med tecknade som också kommer att visas som utställning på olika platser i landet. 19 serietecknare berättar sina historier på temat.

För att citera redaktörerna: “Vi ville ta fram berättelser som förändrade, gav nya intryck och synvinklar. Boken skulle samtidigt kunna fungera som diskussionsunderlag åt organisationer och i andra sammanhang där det arbetas med frågor om jämställdhet och rätten till sin egen kropp. […] Vi hoppas också att boken ska ge kraft åt drabbade att själva våga berätta om sina upplevelser. Vi vet av egen erfarenhet att insikten att inte vara ensam om en traumatisk händelse, kan ge mod att själv söka hjälp och få prata med någon om det som hänt.”

Utställningen visas i Serietekets regi på Kulturbiblioteket i Kulturhuset Stadsteatern, perioden 17 augusti–16 september 2018.

Den 17 augusti klockan 17:00 arrangerar Serieteket ett vernissage och ett scensamtal med redaktören Malin Biller samt de medverkande serieskaparna Lisa Medin och Stef Gaines.

Projektet har tillkommit med stöd av bland andra Brottsofferjouren, RFSL Göteborg, ROKS, Föreningen Tillsammans, Konstnärsnämnden samt bidragsgivare på Kickstarter.

Dec
5
ons
Seriedebutbar @ Stadsbiblioteket
Dec 5 kl. 17:00 – 19:00

Hör sju debuterande serieskapare berätta om sina nya album. Det handlar om att segla över världen på gamla båtar, om att försöka hitta sig själv och om Förintelsen. Och mycket mer. Uttrycken och innehållet skiljer sig åt, men serieformen har alla författarna gemensam.

Årets seriedebutbar gästas av My Palm (som skrivit ”Festens charmigaste tjej”), Karin Gafvelin (”Djupet”), Agnes Jakobsson (”Psycho girl”), Nelly Karlsson (”Polarnatt”), Moa Romanova (”Alltid fucka upp), Stella Tallinger och Jessica Bab Bonde (”Vi kommer snart hem igen”). Serietecknarna samtalar med bibliotekarierna Alice Thorburn och Patrik Schylström om sina album, säljer sina serier, minglar och signerar på plats.

I samarbete med Epix, Galago, Kartago, Syster forlag och Natur & Kultur.

Vill du vara säker på att få en sittplats? Boka på hemsidan: https://biblioteket.stockholm.se/kalender/seriedebutbar-1
eller ring kundtjänst på telefon 08-508 30 900. Bokade platser släpps 10 minuter innan programstart och det finns även ett antal drop-in-platser.

Dec
28
fre
Mangaworkshop med Lisa Medin @ Östberga Kulturhus
Dec 28 kl. 13:00 – 16:00
Mangaworkshop med Lisa Medin @ Östberga Kulturhus

Tycker du det är kul att teckna, eller vill du lära dig? Vi går igenom hur man kan teckna olika slags figurer som du kan använda i din egen serie! Ingen förkunskap krävs.