Miniutställning: Joanna Hellgrens Katitzi

När:
11 mars, 2015 – 15 april, 2015 heldag
2015-03-11T00:00:00+01:00
2015-04-16T00:00:00+02:00
Var:
Serieteket
Kulturhuset Stadsteatern
Sergels Torg 3
Pris:
Gratis

I en tid då fördomarna mot romer i Sverige är synligare än på länge, väljer förlaget Natur & Kultur att återutge Katarina Taikons klassiska ungdomsböcker om Katitzi. I Serietekets tio montrar ställer vi nu ut några av Joanna Hellgrens originalillustrationer till nyutgåvan.

Katarina Taikons delvis självbiografiska barn- och ungdomsböcker om den romska flickan Katitzi gavs ursprungligen ut 1969–82 och skildrar motsättningarna mellan romer och det vita Sverige under tiden för andra världskriget. Antiziganismen är dagligen närvarande i den unga Katitzis liv – familjer avvisas, vänner misshandlas, fördomar luftas och förolämpningar slungas i en retorik som vi väl känner igen även från idag.

Böckerna blev populära bland de unga (med både en tecknad serie och en tv-serie bland spinofferna) men gav gensvar även i den politiska debatten. Den nya utgåvan har textredigerats av Lawen Mohtadi för att bättre passa dagens läsare, och Joanna Hellgrens fantastiska illustrationer injicerar energi och vitalitet i den redan starka berättelsen.

Joanna Hellgren gick ut från Konstfack 2004. Som serietecknare är hon främst känd för sin prisbelönta serietrilogi Frances och serieromanen Min nattbror, ursprungligen utgivna av franska Édition Cambourakis och därefter översatta till svenska av Galago. Hon har även illustrerat böcker, ställt ut på Arkitekturmuseet och Gävle Konstcentrum, och även tidigare på Serieteket. Under 2015 är hon aktuell som illustratör till samlingsutgåvorna av de återutgivna Katitziböckerna.

Öppettider Serieteket:
Måndag-fredag 11-19
Lördag-söndag 11-17

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *