Rocky på Spritmuseum

När:
10 februari, 2017 – 29 oktober, 2017 heldag
2017-02-10T23:00:00+00:00
2017-10-29T23:00:00+00:00
Var:
Spritmuseum
Djurgårdsvägen 38
Rocky på Spritmuseum @ Spritmuseum
“Helvete att man aldrig bara kan få sitta och kröka, jämt ska det upplevas och upptäckas nya jävla saker” (Rocky 2016)

Den 11 februari 2017 slår seriehunden Rocky upp dörrarna till sitt nya hem på Spritmuseum. I flyttlasset ingår såväl ateljé, som vardagsrum, kök och ett helt lantställe. Miljöer välkända för alla som följt Rocky, serietecknaren Martin Kellermans alter ego.

Jag ville göra ett Junibacken för vuxna, säger Martin Kellerman. Och han har själv målat och skapat de olika rummen, där besökarna får slå sig ner vid det rosa matbordet, hänga vid eldtunnan på landet, se hur en seriestripp växer fram och fundera över livet och döden tillsammans med Rocky.

I miljöerna visas en mängd originalstrippar, några av dem gömda på finurliga sätt i rummen. Besökarna kommer även få ta del av Martin Kellermans karriär som serietecknare.

Rocky på Spritmuseum känns helt självklart. Rocky är en fantastisk samtidsskildring av krogkulturen, men också av alkoholen som socialt kitt. Ta bara stripparna om craftbeertrenden, exempelvis den där Rocky beställer en specialöl som tar en kvart att hälla upp, dessutom i ett konstigt glas som Rocky sedan skäms för när han upptäcker att de andra beställt varsin stor stark. En klockren iakttagelse. Och otroligt roligt, säger Anna-Karin Svanberg, utställningsproducent.

Öl och bok
Tillsammans med Stockholm Brewing Co har Martin Kellerman och Spritmuseum tagit fram en Rockyöl som kommer finnas till försäljning i museets bar.

I samband med utställningen ger Kartago förlag ut boken ”Rocky på Spritmuseum”. Boken samlar serier och foton från utställningen samt skisser och beskrivningar av Martins arbetsprocess. Boken innehåller även en längre text av Jessica Gedin där hon försöker reda ut vad som gör Rocky så populär och varför Martin Kellermans samtidsskildring är så viktig.

– Den tecknade serien Rocky har ända sedan sin födelse i slutet av 90-talet kretsat runt samtalet, det samtal som cirkulerar mellan vänner i gemytliga former på festen eller vid middagen. Martin Kellerman har en alldeles ovanlig förmåga att fånga upp och förmedla dessa ocensurerad repliker. Det är när vi är avslappade, lätt tillbakalutade i baren vi kanske är som roligast och mest ärliga. Det är tur att det finns någon som tecknar ner dem, säger Rolf Classon, förläggare.

Om Martin Kellerman
Martin Kellerman har berömts som tecknare och serieskapare men kanske framför allt som samtidsskildrare. Hans seriefigur Rocky föddes våren 1998 och började strax därefter publiceras i tidningen Metro. Serien, som fungerar som något av Martin Kellermans offentliga dagbok, började ges ut i albumform 1999. Martin Kellerman är troligen Sveriges mest produktiva serietecknare, och ritar en stripp om dagen utifrån sitt liv.

Rocky är idag närmast en institution, inte bara i serie-Sverige, utan även i svenskt kulturliv. Vid starten var både författaren och hans alter ego nydumpade, nyvräkta och nysparkade från liknande jobb. Händelserna kretsade kring krogarna på Södermalm i Stockholm, med avstickare till andra stadsdelar. Sedan dess har vyerna vidgats och inkluderar även lantstället, semesterresor och hemmet. Seriens humor har med åren fördjupats och utvecklats. Den cyniske hundens klarsynthet och förmåga att fälla ständigt lika träffsäkra kommentarer är dock oförändrad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *