Tecknade Toner med Joakim Pirinen + Serieteket fyller tjugo!

När:
18 november, 2016 kl. 16:30 – 17:45
2016-11-18T16:30:00+00:00
2016-11-18T17:45:00+00:00
Var:
Bibliotek Plattan
Kulturhuset Stadsteatern
Sergels Torg 3
Pris:
Gratis
Tecknade Toner med Joakim Pirinen + Serieteket fyller tjugo! @ Bibliotek Plattan

Den 18 november 2016 fyller Serieteket tjugo år! Det firar vi med en jubileumsspecialare av vår programserie ”Tecknade Toner”. Kom och se Joakim Pirinen teckna live till de improviserade tonerna från saxofonisten Lotte Anker och slagverkaren Raymond Strid.

Tjugo år har gått sedan Sveriges enda specialbibliotek för tecknade serier och grafisk litteratur först slog upp sina portar, då på Kocksgatan på Södermalm. Tre år senare flyttade man in i Kulturhuset. 2011 flyttade man upp på våning två för att dela yta med det då nystartade Bibliotek Film & Musik, som alltså firar fem år i år. Just nu är båda biblioteken tillfälligt husvilla på grund av en ny ombyggnad, men jubileet kommer att firas på Bibliotek Plattans scen den 18 november.

Serietecknaren och allkonstnären Joakim Pirinen tecknar till tonerna av Klubb Spontans inbjudna gäster Lotte Anker (som gästar oss ända från Danmark) och Raymond Strid. Förbered er på en multikonstnärlig upplevelse utöver det vanliga.

Klockan 17:30 startar vi med ett invigningstal. Talare TBA.
Därefter börjar framträdandet med tecknare och musiker.

Hela evenemanget inramas av Serietekets retrospektiva jubileumsutställning.

JOAKIM PIRINEN
Joakim Pirinen är välkänd för de flesta kulturkonsumenter i Sverige – konstnär, illustratör, författare, dramatiker och serietecknare. Han var med och drog igång den svenska vuxenserievågen, dels som medgrundare av tidskriften Galago 1979/80, dels med albumdebuten Välkommen till sandlådan 1983, men kanske framför allt som skapare av albumet Socker-Conny 1985. Sedan dess har böckerna utkommit i en strid ström och kvalitetsnivån bara stigit hela tiden. I år är han aktuell med inte mindre än två böcker – Att misslyckas som människa (Kartago förlag) och Född ur ett svart ägg (Bonniers).

LOTTE ANKER
Saxofonisten Lotte Anker, född 1958 i Köpenhamn, har spelat och spelar i ett otal bandkonstellationer. Under det senaste året har hon exempelvis spelat kvartett med Johannes Bauer, John Edwards och Paul Lovens, duos med Fred Frith, Fred Lonberg-Holm, Okkyung Lee och Sten Sandell. Bland de större ensemblerna kan nämnas What River Ensemble och en ny konstellation, Electric Habitat, med Sofia Jernberg, Ikue Mori, Thomas Lehn, Sten Sandell och Michael Vorfeld, liksom Mokuto Trio med Peter Friis-Nielsen och PO Jorgens.
Raymond Strid

RAYMOND STRID
Raymond Strid är född 1956 i Stockholm. Som trumslagare har han spelat och spelar med grupper som GUSH, LSB, Guy/Gustafsson/Strid, Crispell/Jormin/Strid, Trespass Trio, The Electrics och Barry Guy New Orchestra, Fire Orchestra och nu senast med Mats Gustafsson Nu Ens. Han har framträtt på de största festivalerna för ny improvisations- och jazzmusik i Europa och Nordamerika. Hans spel rör sig stilistiskt fritt mellan fri improvisation och fri jazz och finns inspelad på över 40 fonogram.

TECKNADE TONER
Tecknade Toner är en programserie och ett pågående samarbete mellan Serieteket, Bibliotek Film & Musik och Klubb Spontan. Svenska serietecknare bjuder på teckning inför publik till liveframförd improvisationsmusik. Teckningarna projiceras under tecknandets gång på vit duk.

http://www.kulturhusetstadsteatern.se/Bibliotek/Serieteket/Evenemang/2016/Tecknade-toner-med-Joakim-Pirinen/

http://www.kulturhusetstadsteatern.se/Bibliotek/Serieteket/Evenemang/2016/Serieteket-20-ar-jubileumsutstallning/

http://www.kulturhusetstadsteatern.se/Bibliotek/Serieteket/Serieteket-20-ar/

I samarbete med Klubb Spontan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *